Basisschool Westwoud, Veldzichtstraat 17, 2381 BT Zoeterwoude. tel: 071 5801505 - email:
westwoud@scoleiden.nl

dinsdag 1 april 2014

Transponders, veiligheid of schijnveiligheid?Afgelopen vrijdag deden we in de weekbrief een oproep om voor vandaag te reageren op ons stuk over het eventueel inzetten van transponders t.b.v. de veiligheid.
Wij zijn verheugd te merken dat u zo met ons meedenkt. Zo getuige de vele reacties die we mochten ontvangen.
De meningen waren verdeeld. Een kleine groep zag wel iets in het idee, maar het overgrote deel had zijn twijfels of zag er sowieso geen heil in:

Enkele reacties:
- Wat is er mis met een blik in de klas om half negen en om kwart voor negen gaan bellen als iemand ontbreekt? Wat als je andere schoenen aan  hebt en je chip niet mee hebt? Zou dit hooguit in het kader van "is iedereen het pand uit bij brand" iets kunnen voorstellen maar niet om te controleren of iedereen op school is. Dus om welke veiligheid gaat het hier en welke garantie krijg je daarbij? Je kunt ook nep veiligheid creëeren. En dit is een vreselijk formulier om te vullen...
- Wat een onzin. Hoe veel kinderen zijn er afgelopen jaar niet onderkend afwezig geweest?
- Ik denk dat het praktische problemen geeft. Ik moet ook een beetje aan de enkelbanden van gedetineerden in proeftijd denken en ik vraag me af of het probleem van verdwenen kinderen bij Westwoud zo groot is dat dit soort maatregelen noodzakelijk is. Met een kanon op een mug schieten?
- Levert slechts schijnveiligheid. Transponder kan in school achtergelaten worden (False binnen school). Kind kan andere schoenen aantrekken (False buiten school). Big brother roept neiging op om zich aan het systeem te onttrekken.
- Dit idee gaat mij echt veel te ver! In plaats van vertrouwen op je kinderen, ze te leren omgaan met het verkeer en zelf blijven opletten, gaan we de techniek dit laten overnemen. Een soort elektronische enkelband voor kinderen?! Schijnveiligheid wat mij betreft, volslagen belachelijk!
- Laten we ons nu niet bang gaan maken. Het is een dorp, zonder gekkigheid. Laten we dan geen gekkigheid maken!
- Ik vind de school al veilig genoeg en het schoolplein is overzichtelijk
- Zorgt dit niet voor een schijn-veiligheid? Als de schoen op school blijft en het kind niet, of als er gesport wordt in de Klaverhal, hoe wordt daar mee omgegaan?

Wij hebben ons kostelijk vermaakt om uw verontwaardiging, maar zijn tegelijkertijd blij dat we het zo eens zijn met elkaar. Er is dan ook geen haar op ons hoofd die ook maar nadenkt over deze oplossing… U begrijpt het inmiddels? Juist, het is vandaag 1 april…. 
Of de ouders die niet gereageerd hebben er niet ingetrapt zijn of dat zij de weekbrief niet goed gelezen hebben, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Enkele ouders lieten via het formulier weten dat zij het door hadden. André. Jeroen en Marieke…. Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen